Sofa Sessies (5e editie)

In februari organiseren wij een nieuwe editie van de sofa sessies. Tijdens dit congres voeren we gesprekken met vooraanstaande therapeuten en psychologen over actuele thema’s binnen de geestelijke gezondheidszorg. Je bent (weer) van harte welkom!

Programma:

12.00 uur registratie inlooplunch
12.30 uur Seksuele problemen
13.20 uur Eenzaamheid
14.10 uur Pauze
14.30 uur Zelfkritiek
15.20 uur Persoonlijkheidsproblematiek
16.10 uur Pauze
16.30 uur Psychosomatische klachten (ALK)
17.20 uur Einde programma

Voor wie?
Dit congres is bedoeld voor POH-GGZ en huisarts

Datum & Plaats

14 Februari 2025
Locatie volgt

Accreditatie

LV POH-GGZ: 5 punten
KNMG (cluster 1): 5 punten
(onder voorbehoud)
Certificaat van deelname

Kosten

€295 (vrijgesteld van BTW)

Extra kennisquiz

Deelnemers ontvangen exclusieve (gratis) toegang tot de kennisquiz psychische problemen

Onderwerpen

Eenzaamheid

Ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders voelt zich eenzaam. Ook onder jongeren is eenzaamheid een steeds groter probleem. Met alle psychische gevolgen van dien. Waarom voelen velen zich zo eenzaam? En hoe onderscheid je eenzaamheid van de angst om alleen te zijn? In deze sessie kijken we naar de oorzaken, zodat we beter in staat zijn om preventief iets te doen. Daarnaast bespreken we natuurlijk ook de mogelijkheden om een gevoel van eenzaamheid bij patiënten te verlichten. Als poh-ggz of huisarts kan jij er namelijk voor zorgen dat ze zich weer meer verbonden voelen met anderen én met zichzelf.

Seksuele problemen

Let’s talk about seks! Dat gaan we tijdens deze sessie doen. Je krijgt praktische handvatten voor het herkennen en bespreken van seksuele gezondheidsproblemen met patiënten zoals problemen met seksueel verlangen, seksuele opwinding, orgasme, pijnlijke penetratie en seksuele klachten bij chronische ziekte, kanker of ouder worden. Daarnaast komt het regelmatig voor dat het bij hulpverleners ongemak oproept om over seks te beginnen. Laat staan om door te vragen over seksuele problemen. Dus.. trek de ‘stoute’ schoenen aan en durf te vragen om vervolgens te helpen.

Zelfkritiek: wees eens wat liever voor jezelf

Veel mensen zijn extreem kritisch op zichzelf en stellen toren hoge eisen aan alles wat ze doen. Vaak normaliseren ze dit ook nog. Een recept voor een leven vol teleurstellingen en een negatief zelfbeeld. Hoe kan jij patiënten helpen dit beeld te nuanceren? Tijdens deze sessie laten we zien hoe je patiënten kunt leren om liever voor zichzelf te zijn.

Persoonlijkheidsproblematiek

Mensen met persoonlijkheidsproblematiek kunnen opmerkelijk uit de hoek komen. Vaak roept het bij jou als hulpverlener iets op. Dat kan bijvoorbeeld weerstand zijn of je vindt het lastig om je in te leven in de patiënt. Om deze groep goed te kunnen helpen is het belangrijk dat je de signalen van bepaald gedrag herkent. Dat leer je tijdens deze sessie waarbij we inzoomen op mensen die zeer verhit kunnen reageren, impulsief zijn en het moeilijk vinden om met hun emoties om te gaan.

Psychosomatische klachten (ALK)

Vind jij het ook zo lastig om patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) te behandelen? Het bespreken van deze problematiek vormt zowel voor de patiënt als de behandelaar een uitdaging omdat er geen duidelijke somatische oorzaak is. Vaak voelen patiënten zich onbegrepen of niet serieus genomen, terwijl behandelaars het gevoel kunnen hebben dat patiënten hun symptomen overdrijven of vasthouden aan het zoeken naar een biomedische verklaring die er niet is. Tijdens deze sessie verkennen we de verschillende verklaringsmodellen voor ALK en de beschikbare behandelopties. Communicatie is hierbij de sleutel tot succes!

Bekijk ook onze andere cursussen