Vrouwen op de sofa

Vrouwen ervaren psychische klachten niet alleen anders dan mannen — ze hebben ook vaker te maken met andere klachten. Denk aan klachten die nauw samenhangen met hormonale schommelingen, relationele spanningen, zelfbeeld of onverwerkt trauma. Toch blijven deze oorzaken vaak onder de radar in de spreekkamer.

Daarom gaan we tijdens dit congres in op de meest voorkomende psychische klachten bij vrouwen én krijg je praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan in jouw praktijk. Van eetproblemen tot zelfbeeld, van seksueel trauma tot hormonale schommelingen: je leert signaleren, bespreekbaar maken en begeleiden.

Programma

10.00 uur Registratie
10.30 uur Hormonale schommelingen en psychische klachten
11.30 uur Seksueel trauma en de invloed op lichaam & geest
12.30 uur Lunch
13.30 uur Zelfbeeld bij jonge vrouwen
14.30 uur Pauze
15.00 uur Opgebrand: ik moet alles draaiende houden
16.00 uur Einde programma

Datum & Plaats

Najaar 2025

Accreditatie

LV POH-GGZ
4 punten (in aanvraag)
KNMG cluster 1
4 punten (in aanvraag)

Doelgroep

POH-GGZ
Huisarts

Kosten

€295 (vrijgesteld van BTW)

Met gratis webinar

Deelnemers krijgen ook gratis toegang tot ons webinar over eetproblemen

Onderwerpen en sprekers

Hormonale schommelingen

Hormonale veranderingen – tijdens menstruatiecyclus, zwangerschap, postpartum of overgang – kunnen een grote impact hebben op stemming, energie, prikkelbaarheid en veerkracht. Veel vrouwen herkennen de link met hormonen niet, en zoeken hulp voor somberheid of angst zonder dat die onderliggende oorzaak besproken wordt. Jij kunt het verschil maken door deze hormonale context bespreekbaar te maken, signalen te herkennen en passende begeleiding te bieden of gericht door te verwijzen.

Seksueel trauma

Ongeveer één op de vijf vrouwen heeft ervaring met seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag. Vaak komen ze niet met dit verhaal naar de praktijk, maar met onverklaarde lichamelijke klachten, angst of somberheid. Seksueel trauma is een ‘verborgen oorzaak’ van veel psychisch lijden. Als POH-GGZ ben jij vaak degene bij wie vrouwen voor het eerst durven spreken over trauma. Jouw houding en aanpak kunnen bepalend zijn voor erkenning, veiligheid en herstel.

Zelfbeeld bij jonge vrouwen

Social media zijn een continue spiegel van perfectie – vooral voor jonge meiden. De vergelijking met onrealistische beelden ondermijnt hun zelfvertrouwen, en dat kan leiden tot somberheid, angst en zelfs depressieve klachten. Jij speelt als behandelaar een sleutelrol in het versterken van zelfbeeld, het herkennen van kwetsbare jongeren en het normaliseren van onzekerheid.

Opgebrand: ik moet alles draaiende houden

Veel vrouwen nemen vanzelfsprekend de zorg op zich — voor het gezin, het werk, het sociale leven. Ze voelen feilloos aan wat anderen nodig hebben, maar negeren hun eigen grenzen. Het resultaat: stress, vermoeidheid, slaapproblemen of somberheid zonder duidelijke aanleiding. In deze sessie leer je hoe je deze mentale overbelasting herkent bij vrouwen die alles ‘goed doen’, maar langzaam leeglopen. Met praktische handvatten om deze stille rollen bespreekbaar te maken en te doorbreken.

Extra voor deelnemers

Gratis webinar over eetproblemen

Eetproblemen zijn zelden het startpunt van het gesprek. Vaker gaat het om vrouwen die worstelen met controle, zelfafwijzing of overmatig focussen op gezond eten. Zij kunnen hierdoor psychisch vastlopen zonder dat het probleem als eetstoornis herkend wordt. Jij kunt helpen bij het vroegtijdig signaleren, het doorbreken van schaamte en het bieden van eerste begeleiding of verwijzing.

Het webinar is geaccrediteerd met 1 punt door de LV POH-GGZ en wordt gegeven door Annemarie van Bellegem

Bekijk ook onze andere cursussen