
3e editie Sofa Sessies:
Jongeren met psychische problemen
Tijdens dit congres voeren we gesprekken met vooraanstaande therapeuten en psychologen over actuele thema’s binnen de geestelijke gezondheidszorg. Dit keer gaan we het hebben over jongeren (adolescenten en jongvolwassenen) met psychische problemen. Je bent (weer) van harte welkom!
Programma:
12.00 uur registratie inlooplunch
12.30 uur Angst voor de toekomst
13.30 uur Het perfecte plaatje
14.30 uur Pauze
15.00 uur Verslavingsgevoelig
16.00 uur Keuzestress
17.00 uur Pauze
17.15 uur Suïcide preventie bij jongeren
18.15 uur Einde programma
Datum & Plaats
Vrijdag 2 februari 2024
AFAS Theater Leusden
Inspiratielaan 1
Accreditatie
LV POH-GGZ: 5 punten
Certificaat van deelname
Doelgroep
POH-GGZ
Huisarts
Kosten
€270 (vrijgesteld van BTW)
Meer informatie over de onderwerpen
Angst voor de toekomst
Klimaatverandering, een volgende (corona)pandemie, de dreiging van een kernoorlog. Steeds meer jongeren maken zich zorgen over de toekomst met een groot effect op hun mentale gezondheid. Waar de één zich machteloos, bang en somber voelt, slaat de andere door in boosheid en verzet. Hoe leer je jongeren omgaan met deze zorgen over een veranderende wereld? Hoe zorg je ervoor dat zij zich gehoord en serieus genomen voelen? En wat vraagt dat van jou als POH-GGZ met misschien wel een heel ander wereldbeeld omdat je uit een andere generatie komt?
Het perfecte plaatje
Alles moet altijd fantastisch zijn, goed is niet meer genoeg. Dit gevoel speelt met name onder jongeren, mede door de invloed van social media. Maar het nastreven van het ‘perfecte plaatje’ heeft ook een keerzijde en kan zorgen voor gevoelens van onzekerheid en onrust. Aan jou de taak om jongeren in te laten zien dat het leven niet altijd over rozen gaat en dat het constant vergelijken met anderen een negatieve invloed kan hebben op hun zelfbeeld.
Verslavingsgevoelig
Elke vrijdagavond comazuipen. Eindeloos gamen met je vrienden. Urenlang scrollen op social media. Een pilletje tijdens een festival. Wat valt nog onder ‘normaal gedrag’ en wanneer begint het op een verslaving te lijken? Deze presentatie gaat over de verschillende vormen van verslaving en waarom jongeren daar vaak extra gevoelig voor zijn. Daarnaast wordt uitgelegd wat jij als POH-GGZ kunt doen voor deze groep en wanneer je hen moet doorverwijzen naar gespecialiseerde verslavingszorg.
Keuzestress
In een wereld vol mogelijkheden en hoge verwachtingen staan jongeren voor talloze keuzes op verschillende gebieden van hun leven, zoals studie, carrière, relaties en persoonlijke ontwikkeling. De druk om de ‘juiste’ keuzes te maken kan leiden tot gevoelens van stress, angst en onzekerheid. Tijdens deze presentatie leggen we uit hoe je jongeren kunt helpen om besluitvaardiger te worden en te accepteren dat we ook ‘fouten’ keuzes mogen maken in het leven.
Suïcide preventie bij jongeren
Het aantal zelfdodingen onder jongeren is de laatste jaren sterk toegenomen. Ook het aantal pogingen en zelfdodingsgedachten blijft onverminderd hoog. Tijdens deze presentatie wordt uitgelegd hoe deze groep het best behandeld/begeleid kan worden waarbij kennis van de suïcidale ontwikkeling bij jongeren en de context van het gezin centraal staat.
Bekijk de aftermovie van de vorige sofa sessies