Omgaan met verlies: hoe doe je dat?

Als POH-GGZ kom je regelmatig in aanraking met patiënten die te maken hebben met rouw en verlies. Het adequaat ondersteunen van deze patiënten vereist specifieke kennis en vaardigheden. Onze nascholing over rouw en verlies in de huisartsenpraktijk biedt inzicht in de verschillende aspecten van rouwverwerking en praktische handvatten voor effectieve begeleiding.

Door middel van theorie, casuïstiek en interactieve oefeningen, leer je vaardigheden om compassievol en effectieve ondersteuning te bieden aan rouwende patiënten.

Programma

  • Fases van rouw
  • Rouw normaliseren
  • Vastzitten in rouw
  • Rouw bij kinderen en adolescenten
  • Culturele verschillen in rouwverwerking
  • Rouw na zelfmoord: ervaringsdeskundige aan het woord

Programmatijden
Het programma begint om 12.00 uur en is om 18.00 uur afgelopen.

Type scholing

Congres

Datum & Plaats

28 november 2025
Locatie volgt
Tijden: 12.00 uur tot 18.00 uur

Accreditatie

LV POH-GGZ: 5 punten

Kosten

€295 (vrijgesteld van BTW)

Inclusief kennisquiz

Deelnemers ontvangen, naast het ticket voor het congres, ook toegang tot de onze online kennisquiz over psychische problemen.

Fases van rouw

In deze presentatie richten we ons op de verschillende fases van rouw en hoe deze effectief te herkennen en te begeleiden in de huisartsenpraktijk. We bieden een uitgebreide uiteenzetting van de traditionele fases van rouw zoals beschreven door Elisabeth Kübler-Ross, namelijk ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie. Daarnaast zullen we een kritische beschouwing geven van het model van Kübler-Ross, waarbij we zowel de sterke punten als de beperkingen van dit model bespreken. Naast dit traditionele model introduceren we flexibele rouwmodellen die beter aansluiten bij de diversiteit en complexiteit van individuele rouwervaringen.

Rouw normaliseren

Praten over de dood is voor velen nog steeds lastig. Niet alleen voor nabestaanden, ook voor omstanders. Uit angst voor verdriet ontwijken we gesprekken over de dood. Hoe kunnen we als hulpverleners bijdragen aan het doorbreken van het taboe? Tijdens deze les wordt besproken hoe men rouw kan zien als onderdeel van het leven, niet als een afwijking die ‘gecorrigeerd’ moet worden.

Vastzitten in rouw

In de meeste gevallen gaan de scherpe kantjes van het verlies er na verloop van tijd af. Maar sommige mensen lijken ‘vast te zitten’ in hun verdriet. Herken jij zo’n stagnatie in het rouwproces en weet je wat je dan moet doen? Deze presentatie gaat over complexe en verborgen rouw zoals rouw door verlies van toekomstverwachtingen of onvervulde wensen.

Rouw bij kinderen

In deze presentatie leer je effectieve strategieën om kinderen en adolescenten te ondersteunen tijdens hun rouw, en ontdek hoe je hen kunt helpen om op een gezonde manier met verlies om te gaan. Deze sessie biedt waardevolle kennis en praktische tools om jonge patiënten in de huisartsenpraktijk optimaal te begeleiden.

Culturele verschillen in rouw

In deze sessie leer je hoe je als zorgverlener effectief kunt inspelen op diverse rouwtradities en -uitingen, zodat je patiënten van verschillende culturele achtergronden optimaal kunt ondersteunen tijdens hun rouwproces.

Rouw na zelfmoord

In deze sessie besteden we speciale aandacht aan de delicate situatie rouw na zelfmoord. Met inbreng van ervaringsdeskundigen bieden we inzicht in hoe je nabestaanden kunt ondersteunen bij het omgaan met deze complexe vorm van rouw. Deze sessie geeft je de kennis en tools om met empathie en begrip begeleiding te bieden in deze gevoelige situaties.

Bekijk ook onze andere cursussen