Sofa Sessies (editie 2)

Op vrijdag 22 september 2023 organiseren wij de 2e editie van de sofa sessies. Tijdens dit congres voeren we gesprekken met vooraanstaande therapeuten en psychologen over actuele thema’s binnen de geestelijke gezondheidszorg. Dit keer gaan we het o.a. hebben over omgaan met perfectionisme en over stoppen met piekeren. Ook kijken we naar de impact van ziekte en overlijden in het gezin. Je bent (weer) van harte welkom!

Programma

12.00 uur Registratie en inlooplunch

12.30 uur Ziekte en overlijden in het gezin

13.30 uur Omgaan met perfectionisme

14.30 uur Pauze

15.00 uur Piekeren: de innerlijke criticus het zwijgen opleggen

16.00 uur Het voeren van goede relatiegesprekken

17.00 uur Pauze

17.15 uur Bewegen als medicijn tegen depressie

18.15 uur Einde programma

Datum

Vrijdag 22 september 2023

Locatie

AFAS Theater Leusden
Inspiratielaan 3

Accreditatie

LV POH-GGZ: 5 punten
Huisartsen: 5 punten (in aanvraag)
Certificaat van deelname

Kosten

€225,- ex BTW

De kosten zijn inclusief boek van één van de sprekers.

Dagvoorzitter

Lidewij Wind

Huisarts en kaderarts GGZ

Dagvoorzitter Lidewij Wind is huisarts en kaderarts GGZ en werkt daarnaast ook als huisarts-docent en groepbegeleider van de GGZ module bij de huisartsopleiding in Utrecht. Tijdens de sofa sessies zal zij de interviews afnemen en daarbij de vertaalslag naar de huisartspraktijk maken.

Sprekers

Tanja van Roosmalen

Ziekte en overlijden in het gezin

Als één van de ouders binnen een gezin getroffen wordt door een ernstige ziekte, zoals kanker, dan heeft dit vaak een grote impact op het familiesysteem: op de zieke ouder, de eventuele partner én natuurlijk op de kinderen. Hoe kun je de verschillende familieleden (die hulp zoeken bij jou) het beste begeleiden in deze onzekere tijd. Deze presentatie gaat over het omgaan met ziekte en overlijden in het gezin.

Chantal van der Leest

Omgaan met perfectionisme

Achter het voortdurend najagen van beter en meer schuilt veel stress en frustratie. Perfectionisme blijkt zelfs een springplank naar burn-out, depressie en angststoornissen. Tijdens deze presentatie krijg je 13 tips tegen perfectionisme waarmee je patiënt kunt laten zien én ervaren hoe je wel je best kan doen, zonder een gestreste perfectionist te zijn.

Marleen Derks

Piekeren: de innerlijke criticus het zwijgen opleggen

Marleen Derks is psycholoog en grondlegger van de Piekerpoli. In haar boek Nooit meer piekeren legt zij uit hoe je in vijf stappen kunt afrekenen met je innerlijke criticus. Tijdens haar presentatie geeft ze tips, oefeningen en adviezen om van het piekeren af te komen.

Petra Deij

Het voeren van goede relatiegesprekken

Aansluiten bij de cliënt is van groot belang, dat staat buiten kijf. Echter, hoe doe je dat als er meerdere cliënten in de kamer zitten, die verschillende aansluiting nodig hebben? In deze presentatie wordt doorgenomen hoe meervoudige partijdigheid hierbij kan helpen, en hoe de relatietherapeut hierbij geholpen kan worden door oog en oor te hebben voor bredere contexten en meerdere verhalen die een rol spelen in deze relatie.

Bram Bakker

Running therapie: bewegen als medicijn 

Wist je dat lichaamsbeweging een milde tot matige depressie even effectief kan verlichten als antidepressiva of cognitieve gedragstherapie (CGT)? En het is ook nog eens veel minder ingrijpend voor de patiënt. Maar hoe krijg je deze mensen weer zover om te gaan bewegen? Deze presentatie gaat over het belang van bewegen bij depressies en andere psychische klachten.

Kijk nu ook de 1e editie van de sofa sessies terug!

Meld je je aan vóór 1 september dan kan je de 1e editie van de sofa sessies online terugkijken via onze leeromgeving.

Bekijk de after movie van de 1e editie

Inclusief boek

Alle deelnemers ontvangen een boek naar keuze van één van de sprekers. Je kunt kiezen uit onderstaande boeken.