Sofa Sessies (4e editie)

In september organiseren wij een nieuwe editie van de sofa sessies. Tijdens dit congres voeren we gesprekken met vooraanstaande therapeuten en psychologen over actuele thema’s binnen de geestelijke gezondheidszorg. Je bent (weer) van harte welkom!

Programma:

12.00 uur registratie inlooplunch
12.30 uur Stoppen met pleasen
13.30 uur Eerste hulp bij paniek!
14.30 uur Pauze
15.00 uur Winterdepressie
16.00 uur Hoogsensitieve personen
17.00 uur Pauze
17.15 uur Liefdesverdriet: herstellen van een gebroken hart
18.15 uur Einde programma

Datum & Plaats

Vrijdag 27 september 2024
Van der Valk Amersfoort

Accreditatie

LV POH-GGZ: 5 punten
KNMG (cluster 1): 5 punten
(onder voorbehoud)
Certificaat van deelname

Doelgroep

POH-GGZ
Huisarts

Kosten

€295 (vrijgesteld van BTW)

Meer informatie over de onderwerpen

Zo stop je met pleasen

Pleasers zullen niet snel nee zeggen, stellen zich behulpzaam op en houden veel rekening met de wensen van anderen. Zo komen ze makkelijk in een schadelijk patroon van zelfopoffering terecht. Psycholoog Nele Jacobs (Brussels School of Governance) stelt een stappenplan voor om te stoppen met pleasen.

Eerste hulp bij paniek!

Hoe behandel je een paniekstoornis? Onze sprekers weten er alles van. Wat kun jij als POH-GGZ voor deze groep betekenen en hoe kun je ervoor zorgen dat de olievlek zich niet verder uitbreidt. En hoe voelt het eigenlijk om een paniekaanval te hebben? Ervaar het zelf! Sprekers: Astrid Nauta en Roos Janssens GZ-psycholoog i.o. tot specialist.

Hoogsensitieve personen

Een hoogsensitief persoon (HSP, de afkorting van Highly Sensitive Person) ervaart prikkels (alles wat je hersenen verwerken) intenser. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief (aldus Psy Ned). Ondanks dat veel mensen hooggevoelig zijn, staat het wetenschappelijke onderzoek naar HSP nog in de kinderschoenen. Het is belangrijk om te begrijpen dat hoogsensitiviteit geen stoornis is. Toch melden veel HSP-ers zich in de huisartspraktijk met psychische klachten. Tijdens deze sessie leggen we uit wat hoogsensitiviteit precies is, welke uitdagingen er zijn voor een hoogsensitief persoon, en hoe je hier mee om kan gaan. Spreker: Esther Bergsma, Expert hoogsensitiviteit, spreker, opleider en auteur.

Liefdesverdriet: herstellen van een gebroken hart

De pijn en ontreddering na het overlijden van een partner of het verliezen van een dierbare relatie (bijvoorbeeld na een scheiding) kan zo heftig zijn dat mensen zich verliezen in verdriet. Aan jou de taak om hen te begeleiden bij het herstellen van een gebroken hart. Tijdens deze sessie leggen we uit welke impact deze vorm van rouw kan hebben en hoe je patiënten kunt helpen hiermee om te gaan. Spreker: Drs. Jeannette Smole, psycholoog en relatietherapeut

Winterdepressie

Het lijkt nu nog ver weg maar in september, als dit congres plaatsvindt, staan de wintermaanden weer voor de deur. Een tijd van warme chocolademelk, donkere dagen en soms een pak sneeuw. Maar niet iedereen is blij met deze periode. Zodra de klok een uur is teruggedraaid, slaat bij veel mensen de winterdip toe met klachten als vermoeidheid, somberheid en lusteloosheid tot gevolg. Waarom zijn sommige mensen gevoelig voor een winterdepressie en anderen ogenschijnlijk niet? En belangrijker wat kun je er tegen doen? Welke tips en adviezen kun je geven om de winterdip tegen te gaan? Dr. Ybe Meesters, klinisch psycholoog bij het UMCG en schrijver van het boek ‘Leven met een winterdepressie’, geeft antwoord tijdens deze sessie!

Gratis boek voor early birds

Meld je aan vóór 1 juli 2024 en ontvang het boek Stop met pleasen van Andrea Mathews cadeau!

Dit boek is het antwoord op een probleem waar ontzettend veel mensen mee worstelen: zij zetten altijd anderen op de eerste plek in plaats van zichzelf. Andrea Mathews laat zien hoe je de patronen van pleasen kunt herkennen én los kunt laten. Zo brengt zij mensen stap-voor-stap dichter bij hun eigen authentieke verlangens.

Een boek vol eyeopeners en helende inzichten die jij kunt gebruiken bij de behandeling van mensen met please gedrag. Doe er je voordeel mee!

Bekijk ook onze andere cursussen